Plaatjes laden...
Columns

Zomersport

Vanochtend was het weer eens zover. Een roepende zoon vanuit zijn slaapkamer: ‘Pap? Mijn wedstrijd vanmiddag is afgelast. Staat in de groepsapp. En ook op de site.” Hoe vaak heb ik dit deze winter al niet gehoord? Om van andere jaren, waarin de winter vaak wat strenger was, nog maar te zwijgen.

 
En als het dan níet afgelast was, hoe vaak heb ik dan aan de rand van het veld blauwbekkend de verrichtingen van mijn zoons gadegeslagen? Ook talloze keren. Te midden van hooguit een handjevol andere dwazen, die ook wind, regen, hagel en kou trotseerden.

 
Dat werpt de vraag op: in ’s hemelsnaam, waarom voetballen we in de winter?

 
Zo ongeveer alles pleit ervoor om van voetbal een zomersport te maken. Ga maar na:

  • Afgelastingen van wedstrijden behoren vrijwel tot het verleden.
  • Trainingen gaan vrijwel altijd door, waar ze nu in de winter vaak geschrapt worden. Immers, we willen de velden sparen.
  • De velden worden in de winter niet kapot getrapt en hebben dus minder hersteltijd nodig.
  • Toeschouwers kunnen in aangename weersomstandigheden toekijken.
  • Er zullen dus meer toeschouwers komen.
  • Onder betere omstandigheden krijg je ongetwijfeld beter voetbal.
  • En wat doen we in de winter? Dan gaan we lekker de zaal in en voetballen we door. Ook prima voor de bezetting van de sporthallen.
  • Misschien (ik zeg: misschien) blijven jongeren wel langer voetballen, waar ze nu meestal met 14 of 15 jaar afhaken ten faveure van andere bezigheden.
  • Nooit gedoe met spelers die ontbreken door een wintersportvakantie.

 

Alleen al deze winter zag ik voetballers drijfnat, half onderkoeld en met zichtbare tegenzin hun wedstrijden spelen. Ik zag vele toeschouwers weggedoken onder half verbogen paraplu’s, uiteindelijk vluchtend de kantine in. Het is niet leuk, het draagt niet bij aan de kwaliteit … Eigenlijk is voetbal op die momenten gewoon oervervelend.

 
Eigenlijk pleit alles ervoor om van voetbal een zomersport te maken. Voetballen tussen half maart en half december. Waar we nu vaak voetballen tussen 1 september en 1 mei. De tijd die we ermee winnen (immers, bij een zomersport staan negen maanden ter beschikking, bij een wintersport acht), kan bij de zomerstop gevoegd worden.

 
En kom nu niet aan met: ‘Ja maar, wanneer moeten we dan op vakantie?’ Evengoed als we een winterstop hebben, kunnen we ook een zomerstop aanhouden. Die laat je parallel lopen aan de schoolvakanties en klaar-is-Kees. Of: ‘Ja maar, dan kunnen de velden in de zomer niet herstellen.’ Er valt sowieso al minder te herstellen als we de velden in de winter niet kapot trappen. In de zomerstop (die toch ook zeker zes weken bedraagt) is er voldoende hersteltijd. En bovendien gaat het argument met de hausse aan kunstgrasvelden sowieso al minder op.

 
De enige reden dat we nu in de winter voetballen (en vaak dus niet voetballen, want ‘Afgelast!’) is dat een Engelsman ergens in 1888 heeft besloten dat de Engelse competitie in augustus moest beginnen. Een steekhoudend argument kan ik niet bedenken. Wel talloze voordelen als we gaan voetballen in de periode die er ook geschikt voor is.

 
Voetbal moet een zomersport worden!
En wel snel!

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.