Plaatjes laden...
Columns

Winst boeken zonder te winnen

Een schot op doel? Nee, helaas: de speelster tikt met haar rechtervoet de bal weg voor het linkerbeen waarmee zij een kogel in gedachten had.

Een slap kopballetje op doel en de keepster lijkt even vergeten dat ze haar handen mag gebruiken. Via haar borst stuitert de bal over de lijn.

Een bal die van de lat terugketst en simpel weggewerkt kan worden, maar pardoes in de voeten van een aanvaller van de tegenstander belandt, die prompt scoort.

Zomaar drie momenten uit de wedstrijd Japan-Nederland op het WK voor vrouwen. Momenten, waarop je zou kunnen denken: is dit het opofferen van de nachtrust nog wel waard? Wat een gebrek aan kwaliteit, immers. Ja, de beste vrouwenvoetbalploeg ter wereld zou in de Nederlandse Jupiler League voor mannen niet of nauwelijks punten halen. En dus waren de columns van gerespecteerde sportschrijvers overal te lezen. Vrouwenvoetbal? Niet interessant.

We zouden hier een discussie kunnen opzetten over de kaders waarbinnen we het begrip ‘topsport’ moeten vatten. Dat doe ik niet. Kijkend naar het Nederlands vrouwenvoetbalteam zie ik een ploeg sporters waaraan nog veel te verbeteren valt, maar die met volle overgave voor het optimale resultaat gaat. Ja, met alle beperkingen. Soms zodanig, dat je denkt ‘Mijn hemel, hoe bestaat het?’ Het neemt niet weg dat ik ook kan genieten van inzet en beleving. En we kunnen toch warempel niet stellen dat het hieraan bij Oranje ontbroken heeft.

Het is echt nog niet lang geleden (namelijk zeven jaar) dat het Nederlands team met 6-0 verloor van Duitsland. En dat was niet geflatteerd, want de dames werden al in de spelerstunnel dusdanig geïntimideerd dat een nog veel grotere afstraffing op de loer lag. Een wedstrijd tegen Nederland was voor een sterk team een walk-over, een trainingspotje dat op halve kracht met speels gemak gewonnen werd. Anno 2015 verliest Nederland in een wedstrijd die er écht om gaat met 2-1 van de heersende wereldkampioen. De ploeg verloor terecht. Dat ga ik niet betwisten. Maar het wás een wedstrijd. Die best in 3-0 had kunnen eindigen, maar het werd 2-1. En als Vivianne Miedema in de laatste seconden … Enfin, dat zijn bespiegelingen achteraf.

Maar die toegenomen weerbaarheid en het verbeterde niveau, dat zijn feiten. In een mondiale sport ben je niet in een vloek en een zucht bij de absolute top. Of Nederland die zal bereiken? Twijfels, want daarvoor mag er structureel aan de speelwijze nog wel iets veranderen. Hetgeen overigens geldt voor het hele Nederlandse voetballandschap. Maar cultureel, als het gaat om sportbeleving, heeft dit team reusachtige stappen gezet. De Oranje-vrouwen zijn op de goede weg. Af en toe, bij weer zo’n sullige misser, nog even de andere kant op kijken en verder veel waardering hebben voor een groep (top)sporters, die – nogmaals – met inbegrip van de nodige beperkingen vooruitgang boekt. Door er alles voor over te hebben. Dat is mooi.

En de oprechte commentaren na afloop zonder allerlei gemaakte emoties en een lading schuttingtaal, die waren ook wel eens aardig.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.