Plaatjes laden...
Columns

Sesto van een Oude Dame

Door: Roberto Pennino

 

De krappe overwinning van Juventus op AS Roma (1-0) kan weleens grote gevolgen hebben voor het Italiaanse voetbal. Het verlies van Strootman c.s. betekent dat de Italiaanse competitie nogal wat aan spanning heeft heeft ingeboet. Sterker nog, met alle steken die de directe concurrenten met regelmaat laten vallen, kan Juve de landstitel 2016-2017 nauwelijks nog ontgaan.

Onder de stand van de ranglijst borrelt nog iets anders. Klaar om zich een weg naar buiten te banen: wanneer Juventus er inderdaad in slaagt de titel te pakken, gaat er een stokoud record aan diggelen. De Bianconeri gaan dan de annalen in als de eerste club die maar liefst zesmaal achtereen de scudetto verovert. Want dat staat ook op het spel: de ‘eeuwige’ roem van een sesto titolo consecutivo.

In het verleden zijn er drie clubs geweest die tot vijf elkaar opvolgende titels zijn gekomen: allereerst Juventus zelf (vanaf 1931 tot en met 1935), stadgenoot Torino (vanaf 1943 tot en met 1949, met een onderbreking door de Tweede Wereldoorlog) en recenter nog Internazionale (vanaf 2006 tot en met 2010). Vooral die laatste reeks ligt de Juventusfans nog altijd zwaar op de maag vanwege het zogenaamde Calciopoli schandaal. Na de ontrafeling van de grootste voetbalmanipulatie ooit in Italië werd geen club zo zwaar gestraft als De Oude Dame: de door Juve behaalde landstitel van 2006 werd de club ontnomen en toegekend aan Internazionale met op de koop toe een vernederende degradatie naar de Serie B. Het is met die achtergrond dat de die hard tifosi van Juventus de reeks van Inter weigeren te accepteren en vinden dat alleen in Turijn ooit het echte kwintet is volbracht.

Wanneer wordt ingezoomd op de respectievelijke prestaties van Juventus en Torino, houdt dit de stad Turijn intern extreem verdeeld. Daar waar de zogenaamde Quinquennio d’Oro (het gouden lustrum) van Juventus aan geen enkele twijfel onderhevig lijkt te zijn, bestaan er aangaande de reeks van Torino wel wat haken en ogen. Natuurlijk kan het geen enkele club worden verweten dat een oorlog van wereldformaat de competitie enkele jaren heeft stilgelegd, maar in 1944 gebeurde er iets dat uit alle officiële lijsten is geschrapt. In een onofficieel toernooi om de oorlogstitel, het Campionato Alta Italia, werd het grote Torino, de regerend landskampioen, in een finaleronde verslagen door de amateurs van het brandweerkorps van VV.FF. Spezia. Hoewel deze vergeten competitie in 2002 alsnog officieel door de Italiaanse voetbalbond werd erkend, kreeg de door de brandweermannen behaalde titel slechts de status van ’eretitel’. In de lijst van landskampioenschappen schittert het hele gebeuren evenwel door afwezigheid. De andere kant van de medaille is dat de Toro-fans verwijzen naar de vliegramp van Superga, waarbij de meeste spelers van het beroemde Grande Torino het leven lieten. Zonder die ramp had Torino in hun ogen misschien wel zes, zeven of acht titels achter elkaar kunnen behalen.

Hoe dan ook is de ‘Sesto’ een heet hangijzer dat naarmate de competitie vordert, steeds meer de focus zal krijgen. Het heeft er alle schijn van dat Juventus hard op weg is om de geschiedenis te gaan herschrijven. Slechts een grote ramp, een oorlog of een omkoopschandaal lijkt nog roet in het eten te kunnen gooien.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.