Plaatjes laden...
Columns

Salonfähig

Tientallen jaren werd het Duitse voetbal erom verguisd: het naargeestige Kampfgeist und Laufpensum voetbal. Kil en klinisch knokten en renden Duitse teams, of het nu een club of de nationale ploeg was, zich van prijs naar prijs. ‘Rechts’ voetbal heette het, zakelijk en hardvochtig. Totdat men vond dat het anders moest. Duitsland ruilde de beproefde en – wat je er ook van vond – succesvolle stijl in voor mooi, technisch en zeer attractief spel. De praktijktrainers werden langzaam maar zeker aan de kant gezet voor jonge oefenmeesters, laptoptrainers, die dan weliswaar nauwelijks tegen een bal hadden getrapt, maar er wel op hadden gestudeerd. Sinds die tijd geldt het Duitse voetbal als de maat aller dingen. En dat is niet terecht.

Sinds het Duitse voetbal zijn aanpak drastisch gewijzigd heeft (dat nam een aanvang tussen de EK’s van 2000 en 2004) is het vele malen minder succesvol dan voorheen. Ik zal u dat laten zien. Simpelweg de feiten.

Tussen 1966 en 2004 behaalde (West-)Duitsland de volgende successen:

WK’s: 2x winnaar, 4 verloren finales

EK’s: 3x winnaar, 2 verloren finals

Europa Cup I / Champions League: 6x winnaar, 6 verloren finales

UEFA Cup / Europa League: 6x winnaar, 7 verloren finales

Opgeteld 36 finaleplaatsen, waarvan 17 als winnaar

 

In de periode 2004-2016 noteren we voor Duitsland:

WK’s: 1x winnaar, 0 verloren finales

EK’s: 0x winnaar, 1 verloren finale

Champions League: 1x winnaar, 3 verloren finales

Europa League: 0x winnaar, 1 verloren finale

Bij elkaar 7 finaleplaatsen, waarvan 2 als winnaar

 

U merkt terecht op, 38 jaar met 12 jaar vergelijken is niet eerlijk: daarom vermenigvuldigen we de resultaten van 2004-2016 met (38/12 =) 3,17. Het aantal finaleplaatsen wordt dan 36 om 22, het aantal overwinningen zeventien om zes. Tel een finaleplaats eens voor 1, een overwinning voor 2. Conclusie: Duitsland was tweemaal zo succesvol toen het nog loopvermogen en vechtlust vooropstelde.

Er zijn  landelijke opleidingscentra gekomen, de stijl is gemoderniseerd, ze incasseren bakken vol lof. De stadions zitten vol, iedereen vermaakt zich opperbest. Maar de Duitsers winnen niet meer. Alle Nagelsmannetjes, Tucheltjes en Kloppjes bij elkaar: het ziet er fris en fleurig uit, maar na afloop staat een ander met de beker in de handen. Duitsland is salonfähig geworden, maar speelt niet meer om de prijzen. Het is niet zozeer de verandering van stijl, maar juist het gebrek aan succes dat de échte stijlbreuk in het Duitse voetbal is gebleken.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.