Plaatjes laden...
Columns

Onzichtbaar onmisbaar

Door: Roberto Pennino

 

Vandaag is Gabriele Oriali 64 jaar geworden. Geen naam die onmiddellijk een belletje doet rinkelen in Nederland. Alleen de oudere voetbalsupporters zullen zich hem misschien kunnen herinneren. Vooral van 1972 en wellicht een beetje van 1982.

Oriali 1Op 31 mei 1972 kwam de destijds negentienjarige middenvelder Oriali in de Rotterdamse Kuip regelmatig oog in oog te staan met de beste voetballer van de wereld van dat moment: Johan Cruijff. Een persoonlijk succes werd het niet voor de jongeling, want Nummer 14 scoorde in hoogsteigen persoon de twee doelpunten die ervoor zorgden dat Internazionale kansloos de Europa Cup 1-finale met 2-0 verloor. Er zijn prachtige beelden van: Oriali die in de luren wordt gelegd door Cruijff, Oriali die in de achtervolging is op Cruijff en, uiteindelijk, Oriali die de maestro uit arren moede even vastpakt. In die periode vaak de enige manier om Cruijff, al was het maar even, aan banden te kunnen leggen. Toch heeft de verliezend finalist van toen zich laten ontvallen dat een van de meest dierbare herinneringen aan zijn loopbaan juist die finale is geweest. Met als tastbaar aandenken het beroemde witte shirt met de extreem smalle, rode baan, zoals door Ajax op die avond gedragen.

Tien jaar later zou Oriali, inmiddels uitgegroeid tot een van de sterkhouders van Inter, het grootste succes uit zijn loopbaan beleven: het WK van 1982, waarbij hij vanaf de laatste groepswedstrijd tegen Kameroen van onschatbare waarde was geweest voor de Azzurri. Niet dat zijn gezwoeg echt opviel tussen de acties van zijn beroemdere ploeggenoten als Marco Tardelli, Giancarlo Antognoni en Bruno Conti. Oriali was de onzichtbare onmisbare kracht, die het gewend was zichzelf weg te cijferen. En juist het belang van een type-Oriali is prachtig bezongen door de Italiaanse zanger Luciano Ligabue. In ’Una vita da mediano’ worden de karakteristieken bezongen die kenmerkend waren voor Oriali: zelfopoffering en alles geven voor het team.

Oriali 2Zonder de technische bagage van de echte toppers pikte hij voor zijn club toch geregeld zijn doelpuntje mee. Je zou hem kunnen vergelijken met Daniele de Rossi. Ondanks twee gewonnen landstitels en twee nationale bekers met Inter is hij door de serenade van Ligabue pas echt in het collectieve bewustzijn van de Italiaanse voetbalwereld opgenomen. Want wie aan het Italiaanse elftal van 1982 denkt, zal eerder op de namen van Dino Zoff en Paolo Rossi komen dan op die van de onooglijke Nummer 13 met het sluike haar en het vlassige snorretje. Vrij vertaald komt de tekst in een notendop hierop neer: ‘Altijd in het midden – zwoegend als Oriali – na jaren van incasseren – kun je zomaar de wereldtitel winnen.’ Met die tekst heeft Ligabue niet alleen Oriali geëerd, maar alle mindere goden die op het middenveld het water dragen voor de grote jongens.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.