Plaatjes laden...
Columns

Omgekeerd Olympisch

Door: Roberto Pennino

Vandaag is het D-day voor Brazilië. Na tweemaal een meer dan teleurstellende 0-0 te hebben neergezet tegen de laagvliegers Zuid-Afrika en Irak, lijkt de Olympische droom van de Brazilianen verder weg dan ooit. En dat terwijl vedette Neymar alles opzij heeft gezet om de nare smaak van het afgelopen WK weg te spoelen voor eigen publiek. Een groot deel van zijn zomervakantie heeft hij eraan opgeofferd. Nu moet het gebeuren. Het WK van 2014 heeft misschien geen nationaal trauma, maar toch zeker een flinke deuk in het voetbalbewustzijn van zijn landgenoten opgeleverd.

De gouden medaille op de Spelen in eigen land moet karrevrachten aan leed verzachten.

Alexei Mikhailichenko weet hoe zo’n scenario kan uitpakken. De verliezer van de EK-finale tegen Nederland in 1988 toog enkele maanden later naar Seoul om opnieuw op jacht te gaan naar succes. Wonnen de Sovjetrussen in West-Duitsland relatief gemakkelijk van de Italianen in de halve finale (2-0), tijdens de Olympische Spelen moest er tegen de Azzurri een verlenging aan te pas komen om de finale te bereiken (3-2). Daar wachtte het favoriete Brazilië met in de gelederen onder meer de nog relatief onbekende Romario. De toernooitopscorer mocht wel de openingstreffer maken, maar de Sovjetrussen lieten zich de kaas ditmaal niet van het brood eten: 2-1 winst. De missie van Mikhailichenko was geslaagd.

Zilver en goud in een tijdsbestek van drie maanden. In die volgorde. Zoeter kan een revanche bijna niet smaken.

Terug naar Neymar en consorten. Zij moeten eerst nog maar eens de tweede ronde zien te halen, voordat überhaupt aan eremetaal kan worden gedacht. Denemarken heet het volgende obstakel en in de huidige vorm hebben de Olympische Kanaries het tegen elke tegenstander lastig. De druk is immens groot. Het palmares van de Braziliaanse voetbalbond is incompleet. Men wil nu eindelijk eens het briefpapier bijkleuren met Olympisch Goud.

In Barcelona zal men de ontwikkelingen in Brazilië met argusogen volgen. Want het gerede risico bestaat dat naast Messi nog een vedette zwaar teleurgesteld aan het nieuwe seizoen gaat beginnen.

Het is de omgekeerde Olympische gedachte. Als je meedoet, kun je ook verliezen.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.