Cover17

 

 

In het 17de nummer van Half 3

Kijken naar Jan van Beveren

De film De Laatste Man is een geweldig relikwie van het Nederlandse voetbal. Hij toont Jan van Beveren, op 21-jarige leeftijd, in al zijn glorie en de onlosmakelijk aan keepers verbonden kwetsbaarheid. Ik bekijk de film, die ikzelf al tientallen keren heb gezien, samen met Hans van Breukelen, Van Beverens natuurlijke opvolger als internationale topkeeper van Oranje. Wat vindt De Breuk van De Beef?

Het geheim van het vissersnet

Alle succesvolle systemen in voetbal worden uiteindelijk achterhaald en verslagen. Zo ook het even befaamde als beruchte catenaccio, het verdedigende voetbal van Internazionale onder coach Helenio Herrera, dat in de Europa Cup-finale van 1967 het onderspit delft tegen Celtic. Maar tussen 1963 en 1967 staat er geen maat op het Inter van de ‘magiër’ Herrera. Van wie ten onrechte wordt gedacht dat hij het catenaccio uitvond.

Johan vs. Arjen

Het was René van der Gijp die het in Voetbal International liet optekenen: Arjen Robben is inmiddels Johan Cruijff voorbij. Met zijn prestaties op het WK 2014 zou de Bedummer de legendarische nummer 14 hebben afgetroefd als beste speler in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Een mooie uitdaging om beide toppers eens te onderwerpen aan de Half 3 Monitor. Wie was beter: Johan Cruijff op het WK 1974 of Arjen Robben op het WK 2014?

Rode Vlinder

Daar staan ze: Enrico Albertosi, Tarcisio Burgnich, Roberto Rosato, Pierluigi Cera, Giacinto Facchetti, Giancarlo de Sisti, Mario Bertini, Sandro Mazzola, Angelo Domenghini, Roberto Boninsegna en Luigi Riva. Op zondag 21 juni 1970 gaan ze de grootste wedstrijd uit hun loopbaan spelen, de finale van het WK tegen Brazilië. Er ontbreekt maar één man: de onnavolgbare vleugelflitser Luigi ‘Gigi’ Meroni. Minder dan drie jaar daarvoor is de Torino-aanvaller dodelijk verongelukt.

Verder:

  • Julius Hirsch scoorde voor de Duitsland in 1912 viermaal in één interland tegen Nederland. Maar toen WO II uitbrak, hadden zijn landgenoten geen pardon voor de Joodse topscorer van weleer.
  • Hij is voor altijd de nummer 1 van Nederland: Reinier Beeuwkes, de eerste doelman van Oranje. In zijn tijd geliefd om zijn kwaliteiten en verguisd om zijn houding.
  • In 1980 vond het EK voor de eerste keer met acht landen plaats. In Italië werd het een vreemd en vrijwel emotieloos toernooi, dat iedereen een paar dagen later alweer vergeten leek.
  • De columns van Roberto Pennino over ouwe lullen en echte mannen, en Ruud Doevendans een gemiste kans.
  • De boekenrubriek

Het 17de nummer van Half 3 is vanaf 19 december verkrijgbaar maar voordien al te reserveren.