Plaatjes laden...
Columns

Müller als medicijn

Door: Roberto Pennino

Afgelopen weekend bewees Jasper Cillessen ten overvloede waarom hij al jaren lang geen enkele progressie boekt op het gebied van de penaltystopperij. Daarmee bedoel ik niet dat een uitgebreide analyse van zijn keepershandelingen eindelijk het gouden antwoord op de vraag naar de oorzaak van zijn falen heeft opgeleverd. Nee, het gaat mij om zijn meer dan kribbige reactie naar aanleiding van enkele kritische vragen hieromtrent. De getoonde irritatie verraadt hem. Zoals hij een open boek is voor de mannen die al sinds jaar en dag onbevreesd op elf meter afstand van hem aanleggen voor een pingel, heeft onze nationale doelman zich nu ook buiten het veld in de kaarten laten kijken. En wat we hebben kunnen zien, belooft niet veel goeds voor de toekomst. Getergd ontkent hij simpelweg dat er sprake is van een probleem. Het betreft, als we Jasper goed begrijpen, immers maar één facet binnen het palet van vaardigheden die hij als doelman moet beheersen, dus waar heeft iedereen het over? Zijn antwoord slaat de plank behoorlijk mis.

 

Wat hij natuurlijk had moeten zeggen is: “Ja, ik snap jullie vragen, ik baal er ook van en ik train me het snot voor de ogen om er beter in te worden.” Je kwetsbaar opstellen mag dan niet de meest gangbare sociale vaardigheid zijn binnen het betaalde voetbal, het zou hem wel het broodnodige krediet opleveren voor de nabije toekomst. Onder het motto ‘ga geen feiten ontkennen maar verander de feiten’ kan de Ajax-goalie nog wel wat begeleiding gebruiken. Anderzijds, het zit hem ook niet mee bij zijn club. Er is geen enkele echte penaltykiller in de selectie te ontwaren, terwijl hij eigenlijk dagelijks zwaar op de proef zou moeten worden gesteld door specialisten. Een leerproces binnen de eigen geledingen, daar zou een doelman als Cillessen baat bij hebben. Hij zou moedeloos moeten worden van alle niet gestopte penalty’s op de training; 65 maal de verkeerde hoek in duiken en onder de douche in de maling worden genomen door je ploeggenoten in plaats van in de pers gehekeld te worden.

 

Ik zou hem een ploeggenoot als Thomas Müller gunnen. De penalty die de Bayern-spits afgelopen zaterdag nam tegen FC Augsburg was exemplarisch voor een spits die ‘het’ heeft begrepen. Müller blijft kijken, behoudt de rust en wacht totdat de keeper in kwestie zijn move maakt. En plaatst de bal vervolgens onhoudbaar in het doel. Weinig keepers, ook zijn ploegmaat Manuel Neuer niet, kunnen een dergelijke penalty gemakkelijk stoppen. Maar aangezien ik Müller niet snel naar Ajax en Cillessen niet snel naar Bayern zie vertrekken, zou ik zeggen: neem alle penalty’s die je maar op beeld kunt vinden op in een bestand en leer ook van de reddingen en fouten van anderen. Praat er desnoods over met collega Krul die heeft laten zien hoe het moet. Een panenka om de oren krijgen kan niemand aangerekend worden, maar die hatelijke nul moet hoe dan ook een keer worden weggepoetst. Daarvoor moet alles wijken, mag je veronderstellen.

 

Wie geknipt wordt, moet stil zitten, is het devies. Pas wanneer Cillessen zijn eerste penalty eigenhandig heeft gekeerd, krijgt hij weer recht van spreken. Zo niet, blijft het lastig praten.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.