Plaatjes laden...
Columns

Liever de winnende

Door: Roberto Pennino

Ontwerp foto: Ciccio Costa

 

Nanninga2Vorige week overleed Dick Nanninga en een schok ging door Kerkrade en omstreken. Het was bekend dat het alles behalve goed met hem ging, maar zijn sterven op 66-jarige leeftijd druist volledig in tegen de beeldvorming over deze krachtige spits. Wat voor man van ons is heen gegaan, zal voor de huidige generatie spelers en supporters waarschijnlijk moeilijk te bevatten zijn. Een lokale held, die naast zijn voetbalcarrière altijd is blijven werken. Hij stroopte na de training de mouwen op in de bouw, in zijn eigen boemenzaak of achter de bar. Tijdverspilling was een doodzonde, hoewel hij graag een kaartje mocht leggen tijdens saaie trainingskampen. Hij was, zoals velen van zijn tijd, gemakkelijk benaderbaar en voelde zich niets beter dan wie dan ook. Een no-nonsense man, die laconiek kon vertellen over zijn doelpunt in de WK-finale van 1978. Hij had weleens moeilijkere voorzetten gehad. Het was maar de gelijkmaker. Liever had hij de winnende treffer gemaakt, enz.

Als Nanninga anno 2015 voetballer was geweest had hij nog imposanter kunnen zijn dan indertijd met die karakteristieke bakkebaarden van hem. Stel je voor, deze stormram met het kapsel van Pelle en de tattoos van Ibrahimovic, de Europese topclubs zouden misschien wel voor hem op de stoep staan. Maar van dergelijke opschmuck was hij niet gediend. En noem hem vooral niet beperkt, want hij was meer dan alleen een oersterke kopper. Nanninga heeft niet voor niets het Nederlands elftal gehaald en bovendien in de belangrijkste wedstrijd ter wereld een doelpunt gemaakt. Hij ging voor niemand uit de weg. Vraag dat maar Piet Schrijvers of Daniel Passarella, voor wie deze namen nog iets zeggen. Een targetman die in de Engelse competitie zeker niet had misstaan. Bij Liverpool bijvoorbeeld, want hij was zeker een betere voetballer dan Erik Meijer en hij had sowieso meer mentaliteit in zijn kleine teen dan Balotelli in zijn hele lijf. Een heilige was hij zeker niet. Hij rookte zware shag en was niet vies van alcohol, ook tijdens zijn voetballoopbaan.

Vorige week ging zijn naam, net als in 1978, de hele wereld over. Het zou mooi zijn als zijn cluppie Roda JC samen met de gemeente Kerkrade een statement zou maken. Geen Park Stad Limburg Stadion meer, maar de Nanninga Arena. Waarom niet? En verwerk zijn markante hoofd dan ook maar meteen in het clublogo. De Groningse opperkoempel is niet meer, maar hij mag nooit vergeten worden. D’r Lange zweeft nu voor altijd met zijn hoofd door de lucht.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.