Plaatjes laden...
Columns

Leren van de Duitsers. Hoe het niet moet.

Het gaat slecht met het Nederlandse voetbal. Oranje is afgehaakt aan de internationale top en de clubs brengen er Europees doorgaans weinig van terecht. We weten het inmiddels wel. Het is allemaal geen nieuws.

Zoals ons land jarenlang internationaal trendsetter was, zijn nu de Duitsers dat. Het arrogante, verdedigende, naargeestige ‘Laufpensum und Kampfgeist’ voetbal dat de oosterburen vaak speelden, is na het echec van het EK 2000 ingeruild voor veel aantrekkelijker, technisch voetbal. Kijk eens hoe mooi en succesvol voetbal gecombineerd kunnen worden, is overal te horen. De Duitsers hervormden hun aanpak, behielden hun oude waarden en voegden er die van ons aan toe. Zo heet dat tegenwoordig. Laten wij hun kunstje afkijken.

Niet doen, dus.

In weerwil van hetgeen iedereen elkaar wil doen geloven, heeft het Duitse voetbal op het gebied van succes de afgelopen twaalf jaar een flinke jas uitgedaan. Het is eenvoudig af te lezen aan de cijfers. En zoals wij allen weten, cijfers vertellen de waarheid.

Tussen 1966 en 2004 behaalde (West-)Duitsland de volgende grote successen:

WK’s – 2x winnaar, 4 verloren finales

EK’s – 3x winnaar, 2 verloren finals

Europa Cup I / Champions League – 6x winnaar, 6 verloren finales

UEFA Cup / Europa League – 6x winnaar, 7 verloren finales

Oftewel bij elkaar 36 finaleplaatsen (waarvan 17 als winnaar)

 

Dan de periode 2004-2016, daarin noteren we de volgende cijfers voor Duitsland:

WK’s – 1x winnaar, 0 verloren finales

EK’s – 0x winnaar, 1 verloren finale

Champions League – 1x winnaar, 3 verloren finales

Europa League – 0x winnaar, 1 verloren finale

Oftewel bij elkaar 7 finaleplaatsen (waarvan 2 als winnaar)

 

Natuurlijk, we vergelijken 38 jaar met 12 jaar, hetgeen niet eerlijk is. Daarom vermenigvuldigen we simpelweg de resultaten van 2005-2016 met (38/12 =) 3,17.

Het aantal finaleplaatsen wordt dan 36 om 22, het aantal overwinningen 17 om 6. Duitsland heeft zijn aloude, oerlelijke, verfoeide stijl ingeruild voor frivool voetbal. Of het mooier is, daarover kun je van mening verschillen. Of het succesvoller is, niet. De successen zijn (als we een titel voor 2 tellen en een finaleplaats voor 1) met 46 procent afgenomen.

Duitsland heeft veel veranderd. Er zijn landelijke opleidingscentra gekomen, de stijl is gemoderniseerd, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar ze zijn er wel veel minder door gaan winnen. Veeleer is aan te nemen dat Duitsland, met zijn sterk verankerde voetbalcultuur en enorme vijver waaruit gevist kan worden, vrijwel altijd – ongeacht de stijl, ongeacht de visie – een sterke bodem voor resultaten zal hebben. Waarschijnlijk had ook Duitsland in de jaren 1998 tot en met 2004, hoewel in 2002 nog ‘gewoon’ de WK-finale werd gehaald, even een mindere lichting. Aannemelijk was het land beter af geweest als men toen rustig was gebleven en niet alles overhoop had gehaald. Dan was het Duitse voetbal nog steeds niet populair geweest, maar had het land wél meer titels in de wacht gesleept.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.