De Half 3 Hall of Fame: beargumenteerde spielerei

Nooit zal met absolute zekerheid kunnen worden vastgesteld wie de beste speler aller tijden was. Laat staan dat we zouden kunnen bepalen wie de beste honderd spelers uit de geschiedenis zijn.

 

Want waar let je dan op?

Successen ongetwijfeld. Maar zaligmakend is dat niet: Bernd Hölzenbein werd wereldkampioen, Johan Cruijff niet.

Creativiteit dan? Zeker, maar de beste verdedigers waren waarschijnlijk niet half zo creatief als de tweehonderdste aanvaller.

Doelpunten dan? Ook, inderdaad. Maar het zegt niet alles. Antonio di Natale scoorde meer in de Serie A dan Gabriel Batistuta. Maar de Argentijn had toch een veel grotere reputatie.

Het is toch al lastig genoeg om spelers te vergelijken: Dino Zoff kon geen man passeren. Eusebio kon geen voorzet uit de lucht plukken. Xavi is geen kopper, Kocsis geen passer.

En dan nog de verschillende tijden waarin ze speelden: Zou Lev Jasjin bijvoorbeeld Diego Maradona van scoren hebben kunnen houden? Hoe zou Cristiano Ronaldo zich hebben gehouden tegen de straffe dekking van de Uruguyaanse meesterverdediger José Nasazzi? Zeg het maar.

Het aantal gespeelde interlands dan? Aron Winter speelde er 84, Willem van Hanegem 52.

Is er in zo’n Hall of Fame plaats voor voorstoppers, de vernietigers van het voetbal? Moeten we niet uitsluitend kijken naar het artistieke element, de mooie voetballers?

Kortom, reden voor discussie voldoende. Dat is ook het leuke: voetbal is geen wiskunde. Je kunt erover van mening verschillen. Het is daarmee zo subjectief als het maar zijn kan, en zo ook deze Half 3 Hall of Fame. Een soort beargumenteerde spielerei. Maar geen wetenschap.

 

In deze Hall of Fame vindt u honderd namen. Geen top 100 van nummer 100 tot nummer 1, op kwaliteit gerangschikt, maar op volgorde van hun geboorte gepresenteerd. Niet in een vaste regelmaat maar zodra het uitkomt, zetten we een nieuwe naam erop en zullen we dit via social media (volg @half3redactie op Twitter!) melden.

Zeven van de uitverkorenen waren of zijn keeper, achttien verdediger. De lijst werd gehaald door 31 middenvelders en 44 aanvallers. Italië is met vijftien spelers hofleverancier. Van de honderd zijn er op het moment van schrijven 67 nog in leven, 33 zijn derhalve inmiddels overleden. Zo is voetbal: ook na de actieve loopbaan, zelfs na het leven, is de strijd niet voorbij.

 

Ga naar de lijst van de Half 3 Hall of Fame