Plaatjes laden...
Columns

Gek!?

Door: Ruud Doevendans

Is het nu écht zo gek?

Als we jonge voetballers doorlopend pamperen, ze in busjes naar het trainingsveld en naar huis rijden, hun kleding wassen en schoenen poetsen.

Als wij de beste aanvallers en de beste verdedigers liever in één team (nl. bij de jeugdopleidingen van Feyenoord, PSV en Ajax) laten spelen in plaats van tegen elkaar, zodat de weerstand hoger wordt.

Als we zien dat hele hordes jeugdtrainers niet eens meer interesse hebben in de stand in de wedstrijd of op de ranglijst en daarmee ‘winnen’ volledig ondergeschikt verklaren aan iets moeilijk definieerbaars als ‘ontwikkelen’.

Als we bij temperaturen van twintig graden al drinkpauzes inlassen, spelers alleen maar op ideale kunstgrasvelden laten spelen en bij ieder pijntje de bal buiten de lijnen schieten om verzorging mogelijk te maken.

Als het tegenwoordig al een serieus punt van discussie is, of de trainer gedurende een training een speler nog wel ‘in de groep’ op zijn handelingen mag aanspreken, omdat dit wellicht ten koste gaat van het veilige leerklimaat.

Als we ‘periodiseren’ tot norm verheffen en spelers er zelden meer toe brengen zowel fysiek als mentaal hun grenzen te verleggen.

Als we zien dat ‘individueel’ zo ongeveer het meestgebruikte woord in de Nederlandse jeugdopleidingen is, en ‘collectief’ vrijwel is uitgestorven.

Als we zien dat Nederlandse betaalde clubs – de eerste elftallen die uitsluitend uit fullprofs bestaan die niets anders doen dan voetballen – per week hoogstens twaalf uur daadwerkelijk trainen.

Als we jonge voetballers, die nauwelijks iets tastbaars gepresteerd hebben, langjarige contracten geven met miljoenensalarissen.

Als we spelers die nauwelijks tien wedstrijden in het eerste elftal van hun club hebben gespeeld, uitnodigen voor het Nederlands elftal.

En als we daar dan een bondscoach bij zetten die slechts één jaar (weinig succesvol) eindverantwoordelijkheid over een elftal had, daar vervolgens een assistent-trainer bij plaatsen die zelfverklaard moeilijk met de spanning kan omgaan en een tweede assistent die net speler-af is en zelfs nog nooit trainer was.

Wees eens eerlijk: is het dan écht zo gek dat jonge spelers in het Nederlands elftal en internationaal aan alle kanten tekortkomen?

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.