Plaatjes laden...
Columns

Eersterangs secondant

Door: Roberto Pennino

Johan Neeskens is vandaag 65 jaar geworden. Time flies. Mijn duidelijkste herinnering aan hem dateert van bijna 35 jaar geleden. In 1981 keerde hij als verloren zoon terug in Oranje. Of beter gezegd: in het volledig witte tenue van het Nederlands elftal dat die avond coute que coute moest winnen van de Belgen om de hoop op WK-deelname levend te houden.

Weken voordien had het gegonsd van de geruchten. Hij was in de VS van het pad afgeraakt. Drank, drugs en iets met vrouwen. Bij Cosmos was hij inmiddels persona non grata geworden. Zijn trainer Weisweiler wilde niets meer met dit ongeleide projectiel te maken hebben. Maar bondscoach Kees Rijvers zag hem graag komen. Anderzijds: hij was wel al dertig jaar. Kon hij zijn energievretende spel nog opbrengen? Die vraag was meer dan gerechtvaardigd.

Na negentig opwindende minuten in de Rotterdamse Kuip luidde het antwoord volmondig bevestigend. Jazeker, hij kon het nog! Topfit ogend bikkelde hij als in zijn beste jaren. Die wedstrijd heeft eens te meer getoond waarom Cruijff hem bij Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal zo graag in zijn nabijheid had. Vanwege zijn tomeloze energie waarin een gezonde dosis spelagressie lag besloten die tegenstanders imponeerde en toeschouwers op de banken bracht.

Johan 2 was zijn geuzennaam, maar van een tweede viool was geen sprake. Hij was als secondant volwaardig en complementair aan Johan 1. Niet voor niets is een ‘type Neeskens’ anno 2016 nog steeds een begrip, net als zijn kiezelharde penalty’s. Zonder cynisme zou ik eraan toe willen voegen: iedere Nederlandse voetballer moest zeker eenmaal per jaar een half uurtje naar acties van de Nees kijken. Het is niets minder dan een videohandboek voor slidings, tackles en andere ingrepen om de bal te ver- of heroveren. Actueler wordt het niet.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.