Plaatjes laden...
Columns

Een merkwaardig geschenk

Hij zou vandaag zeventig zijn geworden. Zou Johan Cruijff nu echt blij zijn geweest met het cadeau dat hem ten deel valt? Want de kogel is door de kerk. De Amsterdam Arena heet voortaan de Johan Cruijff Arena.  Leuk, zo op het eerste gezicht. Maar wat zou hij ervan gevonden hebben?

We hebben natuurlijk al iets wat naar Cruijff vernoemd is: de Johan Cruijff Schaal. Toch ook een prachtig gebaar. Maar zelf was Cruijff daar maar zelden bij. Ik zou denken, de Johan Cruijff Schaal kan eigenlijk maar door één man uitgereikt worden: de naamgever zelf, mits in leven uiteraard. En anders bijvoorbeeld zijn zoon. Maar Cruijff zag dat toch anders. Hij hoefde niet zo nodig. Geen zin, geen tijd, wat het ook was.

Cruijff en de  Arena, eigenlijk hadden die nauwelijks iets met elkaar. Cruijff speelde er welgeteld één wedstrijd, in 1999 de zogenaamde Wedstrijd van de Eeuw tussen oude sterren. Hij brak toen zijn arm. Als coach trad hij er zelfs nooit op. Toen de Arena geboren werd, was de actieve voetbalman Cruijff net een paar maanden met pensioen. En heel vaak was hij er daarna niet te vinden. Ja, hooguit als er wat gesteggeld moest worden over de koers die Ajax diende te varen. Laten we eerlijk zijn: er zijn in de Arena wat slachtoffers te betreuren geweest na interventies van Cruijff.

De Johan Cruijff Arena, ik moet er nog aan wennen. Het kan nog veel erger worden, als zich straks een naamsponsor meldt die vijf miljoen per jaar neertelt om zijn naam aan het stadion te verbinden. Wat doe je dan? Wordt het dan de WC Eend Johan Cruijff Arena? De Kentucky Fried Chicken Johan Cruijff Arena? Ik mag toch hopen dat men er tijdig een stokje voor steekt.

Maar mooi dat Cruijff nu in één adem genoemd kan worden met Rat Verlegh, Abe Lenstra en Jan Louwers, clubiconen die in Nederland eerder hun naam aan een stadion verbonden zagen worden. Even dacht ik nog dat ook FC Dordrecht zijn stadion naar een oud-speler had vernoemd, maar Riwal Hoogwerkers bleek toch een sponsor te zijn. Hoe dan ook, het blijft een vreemde gedachte dat een stadion je naam gaat dragen waar je zelf nooit speelde of als trainer optrad, waar je elk jaar weer ontbrak als de naar jou genoemde prijs werd uitgereikt en waar je verder alleen kwam als er (laten we het vriendelijk formuleren) gediscussieerd moest worden. Eigenlijk hebben De Toppers meer met de Arena dan Cruijff ooit heeft gehad.

Maar ja, de Gerard Joling Arena …

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.