Plaatjes laden...
Columns

Een avondje Corruption League

We zijn er gisteravond weer eens getuige van geweest, een nieuw hoofdstuk in de Corruption League. Voor de zoveelste maal profiteert Real Madrid van vooropgezette arbitrale dwalingen. Ook vorig jaar won het de belangrijkste Europese beker al na een overduidelijk buitenspeldoelpunt. De voorbeelden zijn legio, ook met andere Europese topclubs en –landen in de bevoordeelde hoofdrollen. Je kunt het ontkennen, maar je kunt ook ontkennen dat één plus één twee is.

Het vertrouwen dat door-en-door malafide organisaties als de internationale voetbalbonden UEFA en FIFA ook maar de behoefte hebben om het allemaal eerlijk te laten verlopen, ben ik al lang kwijt. Het gebeurt, en we staan erbij en kijken ernaar. En niemand die nu eens hard en duidelijk ingrijpt. Om die slappe, kruiperige, onderdanige houding van de 48 kleinere landen, daar gaat het me om.

De enige oplossing voor die tientallen landen die totaal kansloos in de marge van dit maffiaspektakel figureren, is: stap eruit. Massaal. Doe gewoon niet meer mee. Het is simpel, je schrijft niet in. Als je niet inschrijft, speel je niet mee. Natuurlijk, het is even een stap. Maar gegarandeerd dat je bijval krijgt. Eigenlijk moeten gewoon tien landen zeggen: toedeledokie Corruption League, de mazzel! Wij organiseren wel ons eigen toernooi. Waar geld een ondergeschikte rol speelt en waarin iedereen onder dezelfde voorwaarden participeert.

Maar nee, die moed heeft niemand. Logisch, zeggen sommigen. Ook een Nederlandse club verdient flink aan de Champions League. Klopt. Maar wat heb je aan twintig miljoen als andere clubs voor dezelfde prestaties honderd miljoen krijgen? Wie houd je dan voor de gek? Stel uzelf eens de vraag wat het PSV heeft opgeleverd, twee jaar Champions League spelen. Enige tientallen miljoenen ongetwijfeld. Maar heeft PSV nu ook een positie om de komende jaren een goede rol te spelen in de Corruption League? Nee. Sterker nog, de miljoenen zijn niet eens voldoende gebleken om dit seizoen Feyenoord en Ajax voor te blijven in de vaderlandse competitie.

Het is allemaal poppenkast. We stinken er met open ogen telkens weer in, en dat komt omdat we slaafse meelopers zijn. We willen erbij horen, hebben niet de ballen om nu eens te zeggen: we gaan het met een groepje totaal anders doen. En zo hobbelen we jaar-in-jaar-uit van de ene ergernis in de andere. En roepen we ‘foei!’ tegen ene meneer Kassai uit Hongarije, zoals we enkele weken geleden ‘nou, nou!’ zeiden naar aanleiding van de malversaties van meneer Aytekin uit Duitsland. En daarna? We namen een glas, deden een plas en de rest kunt u wel invullen. Op naar de volgende scheidsrechter die het allemaal wel even fikst.

Mijn oude moeder zei het al 35 jaar geleden: dat voetbal van jou gaat nog eens helemaal kapot aan al dat geld. Ze heeft toch gelijk gekregen.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.