Plaatjes laden...
Columns

Doodvonnis

Duncan Edwards was, net als zijn vader, een groot fan van Wolverhampton Wanderers. Hij droomde ervan ooit voor de club te kunnen spelen. Toen echter Matt Busby, trainer van het grote Manchester United, bij de familie Edwards in Dudley aan de deur stond en hem op vijftienjarige leeftijd een contract voorlegde, wist het toptalent niet hoe snel hij moest toezeggen. Busby had ‘een grote vis’ aan de haak. Minder makkelijk zou het gaan bij het vastleggen van dat andere supertalent, Tommy Taylor.

Anders dan Edwards stond Taylor wél bij een andere club onder contract: Barnsley. En anders dan bij Edwards waren er nu wel kapers op de kust. Vooral Cardiff City hengelde evenals United naar de diensten van de aanvaller. Bovendien wilde Barnsley hem niet kwijt. Toch bereikte Busby een akkoord. Voor 30.000 Engelse Pond mocht United Taylor overnemen. Busby wilde de spits echter niet opzadelen met de druk de eerste Engelse speler te zijn voor wie een dergelijk astronomisch bedrag was betaald. Hij haalde één pond uit zijn portemonnee en betaalde die aan de dame die hem een kop thee had geserveerd. Zo werd voor Taylor in ieder geval officieus 29.999 Engelse Pond betaald.

Minder eenvoudig verliepen de gesprekken met Taylor zelf. Die gaf aan dat hij eigenlijk liever bij Barnsley wilde blijven, de club van de stad waar hij geboren was en waar hij het zo goed naar zijn zin had. Hij was nooit ver van huis geweest. Busby vermoedde dat Taylor op het aanbod van Cardiff City wilde wachten, maar die stelde hem gerust: “Als ik Barnsley verlaat, kom ik naar Manchester United. Ik ga niet naar een andere club.” Toch vroeg hij om zes weken bedenktijd.

Dat werd Busby toch te gortig: “Je kunt er wel zes weken over nadenken, maar dan sta je alsnog voor dezelfde beslissing. En dan is het net zo moeilijk.” Op dat moment pakte de aanvaller de pen uit Busby’s handen en zette zijn handtekening onder de overeenkomst met Manchester United.

Het was de zomer van 1953. Minder dan vijf jaar later zou Tommy Taylor omkomen bij de vliegramp die Manchester United trof in München. Op het moment dat hij de pen uit de handen van Matt Busby griste en besloot tóch voor United te tekenen, zette hij niet alleen een paraaf onder een lucratief contract maar tekende Tommy Taylor tevens zijn doodvonnis.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.