Plaatjes laden...
Columns

De oplossing

Hiddink was bondscoach. Maar die moest weg. Kon niet meer. Te oud. Te lui. Te warrig. Te succesloos. Blind schoof door. Er kwam een plekje op de bank vrij.

Van Basten kwam. Van Nistelrooij was er al. Toen ging Van Nistelrooij. Advocaat kwam. Toen ging Advocaat weer weg. Er kwam niemand. Er ging wel iemand. Althans, binnenkort. Van Basten. Naar de FIFA. Als die tenminste iets willen betalen. Gullit zou komen. Maar die kwam niet. Ondertussen moest ook de teammanager weg. Maar die mocht later toch blijven. Misschien. Er ging ook een directeur Betaald Voetbal. Wel echt weg. Maar toch ook niet. Want hij bleef iets als secretaris-generaal. En zijn rechterhand werd directeur. En dus bleef die oude directeur ergens toch ook wel een beetje de baas.

Er kwam ook een Technisch Directeur. Die zou eerst niet komen, want die had nauwelijks werk te doen in Zeist. Maar even later toch wel. En er kwam een plan. Met alinea’s met belangrijke woorden als cognitieve flexibiliteit, schakelen van perspectief, probleemoplossend vermogen, motorische responsen, selectief attentievermogen, verstorende ruis filteren, executieve functies. Als we dat allemaal maar goed begrepen, zouden we in 2026 weer heel goed zijn.

Nederland was nu nog niet heel goed. Het verloor van Griekenland. En speelde tegen Zweden: 1-1. Best ongelukkig. En het werd niet rustig. Iedereen wist wel hoe het moest. Van Gaal weer op de bok. Blind dan maar assistent. Of gewoon weg. Ten Cate. Aad de Mos vond ook iets: Aad de Mos en Willem van Hanegem. Jari Litmanen werd genoemd. Want het mocht best een buitenlander zijn. Toch nog maar eens Gullit proberen. Want dat was wel een mislukte trainer, maar toen ‘ie niet wilde opeens toch niet meer. En met Fred Rutten en Jan Wouters zou het wel een succes worden. Co Adriaanse. Nee, zei Co, ik niet. Ronald de Boer? Geen trainersdiploma. Lastig.

Nee, zei Co. Een clubtrainer die Oranje erbij doet, dat kan niet. Want je kunt je energie maar op één team richten. Het is namelijk zó’n enórm ontzéttend zwaar vak. Dat kun je bijna niet bedenken. En zo werden wat trainers aan de zijlijn geparkeerd. Ronald Koeman. Frank de Boer. Phillip Cocu. In Istanboel moest een kleine Italiaan met een kromme neus er wel een beetje om lachen. Giovanni Guidetti deed dit toch al jaren, een clubteam met een nationaal team combineren? En niet zonder succes. Energie genoeg.

Men bleef over elkaar heen buitelen. Eén assistent. Twee assistenten. Wél Blind. Níet Blind. Wim Kieft had ook iets bedacht: het ‘clubje van 1988′ was – op Ronald Koeman en Frank Rijkaard na – in al zijn functies compleet mislukt. Zei Wim Kieft. Prominent onderdeel van datzelfde clubje van 1988. Ondertussen was er nog steeds geen assistent. En 7 oktober – Wit-Rusland – kwam al griezelig dichtbij.

Maar gelukkig. Nu is er een oplossing. De enige die werkelijk nog door niemand was genoemd. Denny Landzaat.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.