Plaatjes laden...
Columns

De Nationale Pispaal

Hans van Breukelen heeft bij mijn weten nooit iemand vermoord, verkracht, gemolesteerd of anderszins fysiek geweld aangedaan. Verder heeft hij ooit, in 1988 toen dat in Nederland zo ongeveer volksvermaak nummer één was, een Duitser uitgescholden. Maar verder kun je veel van hem zeggen, verbaal gedraagt de huidige Technisch Directeur van de KNVB zich altijd uiterst correct.

Van Breukelen speelde 73 maal voor het Nederlands elftal, zorgde er met fabuleus keeperswerk in de halve finale tegen Real Madrid en een gestopte beslissende strafschop in de finale tegen Benfica in 1988 hoogstpersoonlijk voor dat PSV het grootste succes in zijn bestaan kon bijschrijven, het winnen van de Europa Cup I. Een maand later was hij een van de pijlers in de Europese titel van Oranje. Hans van Breukelen stond vijftien jaar voor degelijk vakmanschap onder de lat. Voldoende voor levenslange waardering, zou je denken. Helaas.

Ondanks dit alles is hij verworden tot De Nationale Pispaal.

Ik heb Hans van Breukelen een keer of tien uitgebreid gesproken, sessies van één tot twee uur elk. En ik kan u verzekeren, een uiterst vriendelijke, benaderbare en betrouwbare persoon. Zeker, ook iemand die zijn stokpaardjes heeft en telkens weer daarover begint. Ja, hij praat veel over mentale kwesties. Komt door zijn eigen verleden, waarin hij een paar keer een geestelijke dip heeft moeten overwinnen. En ook waar: zet je hem onder druk, is hij niet altijd even handig om dat te pareren. Dan lacht hij de suggesties van de tegenpartij nog weleens wat ongemakkelijk weg, het is niet zijn beste kwaliteit.

Is Hans van Breukelen de ideale Technisch Directeur? Kijk je naar zijn palmares, zou je zeggen: bepaald niet. Maar heeft dit land, dit irritant-eigenwijze zelfingenomen voetballand met zijn miljoenen niet-onderbouwde en op onderbuikgevoelens gebaseerde meninkjes, hem ooit een seconde de kans gegeven zijn beleid uit te zetten? Nee, de V van zijn achternaam was nog niet uitgesproken of al die bondscoaches-bij-zelfproclamatie deden wat ze het liefst doen: een ander kapotmaken. En dat ook nog eens binnen een bond met talloze betweters die qua voetbalervaring en -kennis op topniveau nog niet de slip van Van Breukelens jas mogen dragen. Prettige wedstrijd, Technisch Directeur!

Een ‘mooi’ voorbeeld. Van Breukelen noemt in de zoektocht naar een bondscoach geen enkele naam, zegt slechts: ‘Ik moet de beste bondscoach vinden en probeer dat vóór 1 mei af te ronden.’ Duidelijk, lijkt me. Vervolgens komt de pers met een zekerheid: het wordt Henk ten Cate. Jack van Gelder, toch aardig ingevoerd vaak, durfde er zelfs een percentage aan te verbinden: 99. Vervolgens komt de pers met een andere kandidaat: Dick Advocaat. Waarop Ten Cate, zoals bekend mag zijn niet bepaald vies van een manipulatie, de stekker eruit trekt met de woorden: ‘Mij was beloofd dat ik bondscoach zou worden.’ Zonder slag of stoot neemt een gezaghebbende partij als Voetbal International dit maar even aan, en legt de bal bij Van Breukelen: zijn positie is onhoudbaar, volgens het blad. Hoe bizar wil je het hebben?

Als Van Breukelen Henk ten Cate had aangesteld, had hij gefaald: immers, een trainer die al tien jaar niet op topniveau werkt. Stelt hij Advocaat aan, faalt hij: want die is voor een paar euro’s straks weer weg. Was het Klinsmann geworden, wat heel slim zou zijn geweest overigens, dat had hij nooit een Duitser mogen aanstellen. Viel de keuze op Ron Jans, dan … enfin vult u maar in. En dan te bedenken dat de Koemannetjes, Van Gaaltjes, Schmidtjes, Sampaoli’tjes en De Boertjes van deze wereld allang zelf bedankt hebben. Eigenlijk had Hans van Breukelen natuurlijk maar één bondscoach mogen benoemen: Johan Cruijff. Maar ja, die is overleden. Trouwens ook de schuld van Van Breukelen. Let maar op, het duurt niet lang meer of hij krijgt ook dat nog op zijn bord.

Het gaat maar om één ding, Van Breukelen moet hangen. Vanaf dag één strijdt hij een kansloze strijd, en misschien is dat hetgeen je hem écht zou kunnen verwijten: dat hij dát niet wil inzien. Feitelijk zou je tegen hem willen zeggen: man, je hebt dit niet nodig. Houd toch de eer aan jezelf. Je hebt ze financieel wel op het droge (ga ik toch van uit), je had een grote carrière en hebt ook daarna succesvolle dingen gedaan. Ga iets leuks doen, motivatiespeeches geven bijvoorbeeld. Dat doe je echt heel aardig. Dit land verdient jou helemaal niet.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.