Plaatjes laden...
Columns

Cruijffs laatste afscheid

Door: Roberto Pennino

Vorige week zaterdag was daar het emotionele afscheid van Johan Cruijff in Camp Nou. Een dag later was het Amsterdamse eerbetoon aan haar beroemdste zoon niet minder indrukwekkend. En het hele Nederlandse voetbal klapte in de veertiende minuut mee. Vellenkip, gevolgd door kippenvel. Toch gaven de afgeladen stadions mij, de massale saamhorigheid ten spijt, ook een leeg gevoel in mijn buik. Voorheen was Johan altijd in persoon aanwezig geweest bij zijn eigen afscheidsgelegenheden. Zo speelde Cruijff in het voorjaar van 1978 zijn laatste officiële wedstrijd voor FC Barcelona tegen Ajax. En later in dat jaar volgde het faliekant mislukte afscheid tegen Bayern München. Mislukt, niet alleen vanwege de groteske uitslag (0-8), maar ook omdat later zou blijken dat Nummer 14 zijn kicksen noodgedwongen weer van de wilgen moest halen om zijn financiën op orde te krijgen. Bij Cruijff betekende afscheid nemen dus altijd iets van ‘tot ziens’, want hij kwam toch wel weer terug. Heintje Davids was er niets bij. Eerst dus (weer) als voetballer en later als trainer. En na zijn grandioze afscheid als geestelijke vader van het Dreamteam in 1999, konden we hem vervolgens als commentator, weldoener en fluwelen revolutionair aanschouwen. Nooit verdween hij voorgoed uit het publieke oog.

En juist daarom markeerde het eerste weekend van april in 2016 the final frontier, zo voelde dat heel sterk. Cruijff heeft het voetbal nooit kunnen loslaten, maar andersom moet dat nu wel. Er is geen weg meer terug en dat is in zijn geval wennen. De voetbaltrein zal overal ter wereld voortdenderen, en zo hoort het natuurlijk ook. Maar ik krijg de beelden van een naar het publiek zwaaiende Cruijff in 1999 niet uit mijn hoofd. Hij had er in mijn beleving nu ook bij moeten zijn. Net als op 14-11-’14, een prachtig Cruijffiaanse datum, toen hij een wedstrijd speelde ter ere van zijn debuut in het betaalde voetbal, 50 jaar eerder. Johan Cruijff, schijnbaar nog niet ziek, gekleed in een oranje shirt en getooid met een Catalaanse aanvoerdersband. Een mooie symbiose van zijn grote liefdes. Op zijn borst groot ‘Johan’. Mooier kon volgens mij niet. En zo paradoxaal had het altijd moeten blijven: Cruijff lijfelijk aanwezig, zelfs bij zijn definitieve afscheid.

Nu is alles anders. Nu is er geen sprake van tot ziens, althans niet in deze wereld. Zelf had hij het gevoel dat zijn te vroeg overleden vader ‘ergens vandaan’ meekeek. Laten we hopen dat Cruijff vanuit diezelfde plek alle eerbetoon momenten heeft kunnen meemaken.

Johan, nu geen tot ziens maar vaarwel. Zonder jou zal de voetbalwereld nooit meer dezelfde zijn.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.