Plaatjes laden...
Columns

Ballen

Niet alleen de fysieke, maar vooral ook de mentale hardheid van Daniel Passarella is legendarisch. De Argentijnse libero brak onder geen enkele druk. De onderstaande anekdote is daarvan een sprekend voorbeeld.

Passarella speelde in de herfst van zijn loopbaan voor Internazionale en was over zijn top, maar gold nog steeds als een van ’s werelds beste verdedigers. Hoewel hij bij Inter, vanwege de clubregel dat de dienstoudste de band droeg, geen aanvoerder was, gold hij als de man naar wie geluisterd werd. En als degene die als vanzelf de strafschoppen nam. Want Passarella miste nooit.

Het was ergens in de tweede helft van de jaren tachtig. In een wedstrijd waarin Inter ruim achter stond, kreeg het kort voor tijd een penalty. Die zou voor het resultaat weinig meer uitmaken, Inter ging dit duel verliezen. Passarella galoppeerde naar voren om de strafschop als altijd te nemen, maar zag dat spits  Alessandro Altobelli de bal snel pakte en hem op de stip legde. Voor een aanvaller is immers, hoe de stand ook is, een goal een goal. En die telt. Altobelli scoorde.

In de kleedkamer was Passarella des duivels: “Jullie zijn lafaarden”, schreeuwde hij. “Als het 0-0 staat, durft niemand een penalty te nemen. Maar als het er niet meer toe doet, duwen ze elkaar bijna weg.” En terwijl hij zichzelf in zijn kruis greep: “Jullie hebben geen ballen, absoluut geen ballen.”

De spelers waren wel aan dit soort uitspattingen van Passarella gewend, maar Altobelli nam het persoonlijk op. In een vlaag van overmoed stapte de boomlange spits op de 1.75 meter metende Passarella af en zei: “Had je het soms over mij?” Passarella wachtte geen seconde en sloeg de spits met één welgemikte klap op de kin naar de grond. Daarna liep hij onbekommerd naar de douches.

Toen Altobelli was opgelapt, zag hij in de hoek van de kleedkamer een schaal met fruit met een schilmesje. Hij greep het mes en rende op Passarella af, die doodkalm zijn haar stond te wassen. En terwijl Altobelli met het mes dreigde, zei zijn Argentijnse teamgenoot: “Kom op, dan! Doe dan!” Ondertussen ging hij gewoon door met het wassen van zijn haar.

Daar stond Altobelli. Wat moest hij doen? Passarella daadwerkelijk steken zou natuurlijk tot ongekende problemen leiden. Tot zijn geluk kwamen teamgenoten ertussen, zodat de spits kon doen alsof hij tegen zijn wil in afgevoerd werd. Terwijl Spillo Altobelli naar achteren werd geduwd, zat Passarella nog steeds met zijn handen in de shampoo. Hij was geen centimeter geweken en had zich geen seconde druk gemaakt.

Het probleem met anekdotes is dat je vaak niet weet of ze waar zijn. Dat geldt ook voor deze. Maar hij zou waar kúnnen zijn.

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.