Plaatjes laden...
Columns

Ajax kent zijn eigen geschiedenis niet

De vraag is of de smadelijke 4-1 nederlaag van Ajax tegen FK Rostov voldoende is om de club te laten inzien wat er echt mis is. De huidige staat van Ajax ligt niet aan Peter Bosz. Ajax heeft eigenlijk maar één echt probleem: Ajax denkt dat alleen wat uit de boezem van Ajax komt, deugt. Peter Bosz is aan een mission impossible begonnen. Hij mag overeind zien te blijven in een krachtenveld van personen die helemaal geen zin in zijn visie hebben. Het kost de spelers te veel moeite. En het Umfeld van supporters en praatjesmakers rondom de club zag Bosz sowieso al niet zitten. Hij heeft immers bij Feyenoord gewerkt.

Kom als buitenstaander bij Ajax niet aan met een mening, want je wordt linea recta naar de uitgang gekonkeld. Peter Bosz werd al uitgekotst toen alleen de P van zijn naam nog maar was uitgesproken. Rondom Ajax beweegt zich een eng legertje van oudgedienden en min of meer invloedrijke figuren, die een inbreng van een niet-Ajacied categorisch kapotmaken. Een soort eigen-volk-eerst mentaliteit die we overal verafschuwen, maar die bij Ajax heel normaal is. Wie je ook voor die groep zet – vergeet het maar. Want die nieuwe trainer vraagt wellicht om toewijding, fysieke hardheid, mentale weerbaarheid. Komt misschien met een andere speelwijze. Daar kan men bij Ajax niet mee omgaan.

De jeugdopleiding wordt verheerlijkt, maar er ontbreekt van alles aan waardoor gemankeerde spelers opgeleverd worden. Ze hadden altijd de bal tegen een zwakkere tegenstander, hebben nooit hoeven te verdedigen, hebben nooit fysiek de grens op hoeven te zoeken, zijn mentaal nooit getest. Konden altijd vrolijk hun gezellige 4-3-3 spelletje spelen, hoefden zich nooit aan te passen. Precies die eigenschappen die het eerste elftal op internationaal niveau doorlopend tekortkomt. Ondertussen denkt men in Amsterdam dat de jeugdopleiding topvoetballers oplevert. Ajax denkt gewoon doodleuk dat je met kinderen van mannen kunt winnen. Je vraagt je soms af of Ajax zijn eigen geschiedenis wel kent. Die geschiedenis is niet alleen de klasse van Cruijff en Keizer. Die geschiedenis is ook de hardheid van Suurbier en Neeskens, de opofferingsgezindheid van Hulshoff en Mühren, de degelijkheid van Krol en Haan. Toevallig – nee, niet toevallig natuurlijk – vrijwel allemaal spelers die pas rond hun achttiende naar Ajax kwamen.

Toen kon dat nog. Ajax voelde zich klein, een leerling, had nog niets gepresteerd. De cultuur is inmiddels zodanig dat Ajax in de valkuil van zijn eigen vermeende grootsheid is gekieperd. De jeugdopleiding voldoet niet, echte versterkingen koopt de club niet, andere meningen worden niet geaccepteerd. Vrijwel geen enkele aankoop voldoet echt, en dat komt heus niet door het hoge niveau in Amsterdam. Met Traoré lijkt het al dezelfde kant op te gaan. Koop gerust Hakim Ziyech. Ik zie de volgende deceptie al op de loer liggen. Alles ‘van buiten’ verzuipt in de poel van zelfgenoegzaamheid die de club is.

De poule die Ajax gaat treffen voor de Europa League moet als vanouds weer ‘goed te doen’ zijn en men moet ‘hier gewoon doorheen’ komen. Ajax leert nooit. Als Ajax niet verandert qua houding, zal het niet verbeteren. En ze gáán niet veranderen, want ze weten het zelf wel beter. Hoezo veranderen als je de beste bent?

Half 3 uitverkocht
De 18 nummers van Half 3 zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.